Print On Demand adózás

Print on demand adózás

Számtalan kérdést felvet a print on demand utáni adózás, ha Magyarországon szeretnél tevékenykedni benne. Összefoglaltuk a legfontosabbakat!

Tudnod kell, hogy ha itthonról szeretnél print on demand tevékenységgel foglalkozni, akkor a megszerzett jövedelmed adóköteles. Akkor is, ha külföldi oldalakon dolgozol és PayPal számlára érkezik a bevételed belőle. Ennek az oka egyszerű, hiszen ez is ugyanolyan vállalkozói tevékenység, mintha egy saját webshopod lenne, ahol te szolgálod ki a vásárlókat. A különbség annyi, hogy a POD esetén nem te szolgálod ki közvetlenül a vásárlóidat, hanem belép a gyártó közétek. Így a megszerzett jutalékodat a gyártónak fogod számlázni. Nézzük meg, hogy mi szükséges ahhoz, hogy a POD jövedelmed tiszta legyen mint a patyolat.

Print on demand adózás akkor, ha vállalkozó vagy

Először is szükséged lesz vállalkozásra, ami lehet egyéni vállalkozás, vagy társas vállalkozás. Utóbbi formába tartozik például a KFT, a BT, a KKT. Ezeket akkor érdemes alapítanod, hogyha a vállalkozói tevékenységedből már rendszeres és nagyobb jövedelem származik, valamint ha nem egyedül végzed a tevékenységet. A nevében is benne van, hogy társas, tehát többen vagytok a cégben. Bár lehet egyszemélyes KFT-t is alapítani, de itt már a belép a kötelező minimum törzstőke a cégalapításnál, ami most 2023-ban 3.000.000 Ft. Így ha a POD vállalkozásod hivatalossá válik, akkor nagyon valószínű, hogy a könyvelőd az egyéni vállalkozást fogja neked javasolni.

Mi kell egy egyéni vállalkozás indításához?

Ahhoz, hogy a print on demand adózás témájáról tudjunk beszélni, beszélnünk kell a vállalkozás indításról is. Elsősorban szükséged lesz egy könyvelőre, ezt semmiképpen sem tudod megúszni. A könyvelőd fogja végezni az adózással és összességében a vállalkozásoddal kapcsolatos teendőket a NAV és az önkormányzat felé. Segíteni fog a vállalkozásod indításában, amihez szükség lesz az magyarorszag.hu-s Ügyfélkapu fiókodra. Ha ilyened nincs, igényelned kell egyet mondjuk egy Kormányablaknál vagy Okmányirodába. Lehetőséged van már e-személyivel és online ügyintézéssel is regisztrálnod.

A print on demand vállalkozásodhoz szükséged lesz Ügyfélkapura is!
A print on demand vállalkozásodhoz szükséged lesz Ügyfélkapura is!

Hogyan válassz könyvelőt a POD vállalkozásodhoz és mennyibe kerül?

Sajnos nem minden könyvelő alkalmas erre a feladatra, sokan még a múltévezredben élnek és teljesen lemaradtak a digitális forradalomról. Lehetséges, hogy azt se fogja tudni, hogy miről beszélsz. Ezért fontos, hogy olyan könyvelőt válassz, aki tudja és érti a print on demand lényegét, vagy ha legalábbis elmagyarázod neki, akkor megérti. Fontos, hogy valószínűleg külföldre is fogsz számlázni, így ennek a szabályaival is tisztában kell lennie a könyvelődnek. Számos külföldi szoftvert is igénybe fogsz venni, szóval lesz bejövő számlád is. Gondoljunk csak a Facebookra, ahol a hirdetések után kezelni kell az Írországban lévő cég számláit.

Fontos: ha alanyi adómentes vállalkozóként külföldről vásárolsz terméket vagy szolgáltatás 0% ÁFA tartalommal, akkor itthon meg kell utána fizetned a magyarországi 27% ÁFA-t. Ez igaz a Facebook hirdetésekre is! Tedd fel ezt a kérdést a leendő könyvelődnek és ha nem tudja miről beszélsz, lépj le!

Szóval a jó POD könyvelő érti a modern online vállalkozások működését, tisztában van az online hirdetések és szolgáltatások könyvelésével, ehhez pedig modern szoftvereket használ.

A könyvelőt nem egyszer fizeted meg a vállalkozásod elindításánál, hanem végig kíséri hónapról hónapra a működésed, így folyamatosan igénybe kell venni a szolgáltatását. Ennek a díja nagyon változó, 10.000 Ft és 25.000 Ft körüli összegre számíthatsz havonta.

A könyvelőd fog segíteni abban, hogy számodra milyen adózási forma a legtökéletesebb, hiszen ez mindenkinek más lehet. Más például, ha munka mellett vagy főállásban csinálod, így először mindenképpen egyeztetned kell a könyvelőddel ezeket.

Milyen adózási formák közül választhatsz?

Az egyéni vállalkozó alapesetben a jövedelme szerint adózik, ahol tételesen a bevételei és a költségei szerint kerül meghatározásra a befizetendő adó. Ezen kívül választható még az átalányadózást. Jelen pillanatban bár létezik még a KATA adózás is, de ezt print on demand üzletre nem tudod használni. Adószámos vevőnek nem lehet kiállítani számlát, azaz nem tudod beszámlázni a jutalékodat a POD gyártónak.

Print on demand adózás magánszemélyként

Ha Magyarországon lévő gyártóval vagy kapcsolatban, akkor több cég is van, akik lehetősét adnak arra, hogy magánszemélyként tevékenykedj. Ebben az esetben megbízási szerződést fogsz kötni a céggel, így te már csak a leadózott jutalékodat fogod megkapni. Ennek a számítása sem túl egyszerű, ebbe nem is mennénk bele, a lényeg, hogy a látható jutalékod körülbelül 50-60%-át fogod így megkapni.

Ha szeretnéd kipróbálni magad elkötelezettség nélkül, akkor használd az I Love Póló print on demand platformját és kezdj bele kockázat nélkül. Lehetséges magánszemélyként és vállalkozóként is végezned a POD tevékenységet, így semmi akadály nincs, hogy belekezdj.

Olvasd el a POD képbe hozó cikkünket is, ha többet szeretnél megtudni róla. Print on demand: keress pénzt saját termékkel gyártás nélkül

Tanulj print on demandet az első magyar nyelvű POD könyvből, amiben még több szó esik a külföldi és magyar adózásról is!

Hudák Tibor

Hudák Tibor

Print on demand gyártó, az I Love Póló franchise tulajdonosa és az Úristen, POD-ozom könyv társszerzője.

Szólj hozzá, érdekel a véleményed!

Díjmentes 4 hetes print on demand üzlet indítás képzés

Tanulj print on demand shop építést, csatlakozz a 4 hetes tanulási kihíváshoz!
Keresés
online pénzkeresés print on demand

Online pénzkeresés befektetés nélkül

Nagyon sokan vágynak egy kis plusz kereset kiegészítésre, ezért az online munkák iránti érdeklődés folyamatosan nő. Általában nagy elvárások vannak és sokan munka nélkül szeretnének meggazdagodni, sajnos őket ki kell ábrándítsuk. Pénzt azért fognak neked adni, hogyha valamilyen értékes dolgot állítasz elő, más esetben egy forintot nem fogsz keresni.

>> Elolvasom
redbubble adózás

Redbubble adózás és kifizetés

Amennyiben itthonról szeretnél print on demand tevékenységgel foglalkozni, akkor a jutalékok után természetesen adót kell fizetned. Ennek az alapja az, hogy az ilyen oldalakon te egy gazdasági tevékenységet folytatsz, tehát nyereségre szeretnél szert tenni.

>> Elolvasom
Print on demand adózás

Print On Demand adózás

Számtalan kérdést felvet a print on demand utáni adózás, ha Magyarországon szeretnél tevékenykedni benne. Összefoglaltuk a legfontosabbakat!

Tudnod kell, hogy ha itthonról szeretnél print on demand tevékenységgel foglalkozni, akkor a megszerzett jövedelmed adóköteles.

>> Elolvasom

Csatlakozz ingyenes Facebook csoportunkhoz!

Díjmentes élő adások, segítség és egy remek POD közösség vár.

Az első magyar nyelvű Print On Demand könyv

Csatlakozz az ingyenes Facebook csoportunkhoz, ahol díjmentes képzések és segítség vár!