Print on demand: keress pénzt saját termékkel gyártás nélkül

A POD, azaz a print on demand az igény szerinti nyomtatást jelenti. A termék csak akkor kerül gyártásra, ha azt megrendelték, így nincs szükséged raktárkészletre, drága beruházásokra. Az egyik legnépszerűbb és online pénzkeresés szempontjából a legbiztonságosabb megoldás, hiszen nincsen benne kockázat.

Ismerd meg te is a podozás lényegét és ha tetszik, próbáld ki. Veszteni valód nincsen vele! A következőkben olvashatsz arról, hogy mi pontosan a POD, hogyan és mennyi pénzt lehet vele keresni, mik az előnyei és buktatói. Hajrá, kezdjünk is bele!

Szóval mi is ez pontosan?

A POD (vagyis Print On Demand) nem más, mint nyomtatott termékek, kérésre, a vásárlás után történő legyártása. Kérdezheted, hogy ez neked miért is jó? Lássunk egy példát.

Ha szeretnél egy online vállalkozást indítani, de kevés tőkéd van rá, vagy csak egyszerűen ki szeretnéd magad próbálni és nem akarsz kockáztatni, akkor ez a modell neked való. Nem kell drága eszközöket vásárolnod a termékek gyártásához, nincsen szükséged raktárkészletre és nem kell előre bevásárolnod egy darabot se belőle, ha nem akarsz. A webshopodat biztosítják a POD szolgáltatók, a csomagokat nem neked kell feladni, az ügyfélszolgálati feladatokat nem neked kell elvégezni. A kockázatod hihetetlenül alacsony ennél az online vállalkozási formánál, könnyű vele elindulni, és gyorsan hozhat eredményt, ha jól csinálod. Röviden úgy indíthatsz webshopot, hogy a legtöbb feladatot átvállalják helyetted és neked csak az eladható termékeket kell biztosítanod.

A leggyakoribb print on demand termékek

Milyen termékekről is beszélünk? POD modell leggyakoribb termékei a póló, pulóver, vászonkép, bögre, párna, mobiltok. Ezenkívül számos nyomtatható termék idesorolható, néhány szolgáltatónál elég extrém termékek is elérhetőek, mint például az egyedi zuhanyfüggöny, vagy ágytakaró. Összefoglalva olyan ajándéktárgyak, amelyek egyedileg nyomtathatóak.

Mi a te feladatod?

Már szinte úgy tűnhet, hogy neked semmit sem kell csinálni és megtaláltad az online pénzkeresés titkos módszerét. A módszer nem titkos és ha a munka nélküli megoldásokat keresed, akkor rossz helyen jársz. Szóval mit is kell csinálnod ahhoz, hogy POD üzleted legyen?

Konyhanyelven ez annyit jelent, hogy te elkészítesz egy grafikai dizájnt, ami lehet bármi,  akár szöveges felirat,  akár egy grafikus ábrázolás,  egy logó vagy bármi, ami a fejedből kipattant és úgy gondolod, hogy jól mutatna egy pólón, pulóveren, babaruhán, előkén vagy éppen egy tornazsákon. Ezt a grafikai design elemet ezek után feltöltöd egy weboldalra, amelyet olyan cégek üzemeltetnek, amelyeknek a fő célja az, hogy a kreatív munkát a hozzád hasonló intelligens és ötletdús emberek végezzék el. Ezek a cégek vásárlás esetén legyártják, csomagolják és kiszállítják a vevőidnek az általad megtervezett terméket.

Mennyi pénzt kereshet egy POD-os?

Már lehet, hogy képzeletben számolod is a millióidat, amit ezzel keresel, de nézzük meg, hogy mit lehet ezzel kihozni és egyébként is: honnan lesz ebből pénzed?

Amikor feltöltötted a designokat és kész termékeid lettek, akkor ezek bekerülnek az adott szolgáltató rendszerébe. A látogatóknak meg fog jelenni bizonyos keresésekre és ha a te mintád megtetszett nekik, megvásárolják. A vásárlások után jutalékot kapsz és ez lesz a jövedelmed. A jutalék mértéke nagyon változó és sokmindentől függ. Elmondható, hogy a külföldi szolgáltatók nagyobb jutalékot biztosítanak, hiszen önmagában a terméket is sokkal drágábban lehet eladni, mint itthon Magyarországon. A külföldi szolgáltatók esetén is elég nagy az eltérés jutalék terén, hiszen vannak olyan platformok, akik reklámoznak, de cserébe kevesebb jutalékot adnak. Az értékesítés pillanatában jóváírja neked a cég a költségek után fennmaradó különbözetet – ami termékenként változó. Például egy póló esetén 9-12 dollár, de egy kapucnis pulóver esetén 23-29 dollár is lehet. Magyar szolgáltatók esetén ez az összeg lényegesen kevesebb, 300 Ft-tól kb. 2000 Ft-ig terjed a jutalékod mértéke.

Így tudod elkezdeni a POD bizniszed:

Az online munka ezzel az eszközzel tényleg gyerekjáték. Regisztrálsz egy szolgáltatóhoz egy sima “mezei” e-mail címmel és PayPal fiókkal – ami szintén díjmentes. Ezután kapsz egy előre elkészített mini webshopot, ahova feltöltheted a designokat és grafikákat. Minden ilyen szolgáltató rendelkezik egy automatikus feltöltő rendszerrel, szóval a feltöltés után magad igazíthatod a termékekre a szöveget vagy a grafikát, amelyet ezután automatikusan közzétesz neked a rendszer a saját webshopodban.

Ezután te döntöd el a nevét és az árát is a terméknek. Minden más automatikusan bekerül a boltba – akár több nyelven is – és máris vásárolható lesz online. Amint megtörtént egy értékesítés, a szolgáltató legyártja, csomagolja és kiszállítja a világ bármely pontjára – szélsőséges eseteket leszámítva. Például az Antarktiszra nem…, de az amerikai, európai és az ázsiai kontinens legtöbb országába igen.

Kinek való a print on demand üzleti modell?

Ha érdekel az online pénzkeresés lehetőségei, mindig is szerettél volna saját webshopot tele a saját termékeiddel vagy szeretnéd kiszolgálni a már meglévő közösséged olyan termékekkel, amelyeket te magad terveztél, akkor a POD mindenképpen neked való. Ezen kívül azoknak lehet kiváló, akik szeretnek tervezni rajzolni és szívesen látnák a munkáikat olyan termékeken, amelyeket ők terveztek és ezzel feldobni mások kedvét, mindennapjait vagy ünnepnapjait.

A POD  lehetőséget ad bárkinek arra, hogy online vállalkozzon az otthona kényelméből, teljesen rizikómentesen úgy, hogyha hibát vét, annak nincsenek drasztikus következményei.

Milyen POD szolgáltatók léteznek külföldön és itthon?

A legismertebb külföldi szolgáltatók a RedBubble, a GearBubble és a Spring. Ezeken az oldalakon egy gyors regisztráció után már el is kezdheted a munkát. Mindent a platformokon belül kezelhetsz, nincs szükség semmilyen külső webshopra, amit neked kéne megcsinálnod. Ellenben a Printify oldallal, ahol elkészítheted a termékeket, de a webhopot már neked kell biztosítanod.

Az  I Love Póló print on demand felülete.
I Love Póló print on demand felülete

Gyakori kérdések, amiket mindenki feltesz a POD-ról

Grafikusnak kell lenni ahhoz, hogy ezzel tudjak foglalkozni?

Nem, hiszen egyszerű szöveges minták és grafikák is teljesen megfelelnek ahhoz, hogy el tudd őket adni. Valamilyen szinten érteni kell grafikai programokhoz, de ezekre ma már laikusok számára fejlesztett szoftverek tucatja áll rendelkezésedre. Ilyen online szerkesztő például a Canva is. Szóval nem kell profinak lenned, de ha teljesen nulláról vágsz bele, akkor utána kell majd nézned a grafikai alapoknak.

Kell ezután adózni?

Magyar POD szolgáltatóknál lehetőséged van magánszemélyként is működtetni az üzleted, ez esetben megbízási szerződéssel tudod végezni a munkát az adott cégnél. Természetesen ezután is adót kell fizetned, de ezt intézi a cég, akivel szerződésben vagy.

Mennyi idő kell, hogy rendszeres jövedelemre tegyek szert?

Ez igencsak változó, ha nem követsz el sok hibát az elején néhány hét, de akár néhány nap alatt is lehet eredményed. Általában azért elmondható, hogy 2-3 hónapot, vagy akár többet is rá kell áldoznod, mire az üzleted sikeresen működni fog. Ha nem akarsz találgatni és biztos alapokra szeretnéd helyezni már az indulásnál a vállalkozásodat, akkor az Úristen, POD-ozom! könyv segíteni fog benne.


Hudák Tibor

Hudák Tibor

Print on demand gyártó, az I Love Póló franchise tulajdonosa és az Úristen, POD-ozom könyv társszerzője.

Szólj hozzá, érdekel a véleményed!

Díjmentes 4 hetes print on demand üzlet indítás képzés

Tanulj print on demand shop építést, csatlakozz a 4 hetes tanulási kihíváshoz!
Keresés
online pénzkeresés print on demand

Online pénzkeresés befektetés nélkül

Nagyon sokan vágynak egy kis plusz kereset kiegészítésre, ezért az online munkák iránti érdeklődés folyamatosan nő. Általában nagy elvárások vannak és sokan munka nélkül szeretnének meggazdagodni, sajnos őket ki kell ábrándítsuk. Pénzt azért fognak neked adni, hogyha valamilyen értékes dolgot állítasz elő, más esetben egy forintot nem fogsz keresni.

>> Elolvasom
redbubble adózás

Redbubble adózás és kifizetés

Amennyiben itthonról szeretnél print on demand tevékenységgel foglalkozni, akkor a jutalékok után természetesen adót kell fizetned. Ennek az alapja az, hogy az ilyen oldalakon te egy gazdasági tevékenységet folytatsz, tehát nyereségre szeretnél szert tenni.

>> Elolvasom
Print on demand adózás

Print On Demand adózás

Számtalan kérdést felvet a print on demand utáni adózás, ha Magyarországon szeretnél tevékenykedni benne. Összefoglaltuk a legfontosabbakat!

Tudnod kell, hogy ha itthonról szeretnél print on demand tevékenységgel foglalkozni, akkor a megszerzett jövedelmed adóköteles.

>> Elolvasom

Csatlakozz ingyenes Facebook csoportunkhoz!

Díjmentes élő adások, segítség és egy remek POD közösség vár.

Az első magyar nyelvű Print On Demand könyv

Csatlakozz az ingyenes Facebook csoportunkhoz, ahol díjmentes képzések és segítség vár!